• Nemčina má

          • skvelý úspech!

            Dňa 15. 2. 2023 sa na Gymnáziu Bilíkova v Bratislave uskutočnilo 33. krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku.  

            Našu školu zastupovali Lukáš Černý z Oktávy B v kategórii 2C a  Matea Maletz z Prímy A, ktorá v  kategórii 1C obsadila spomedzi dvadsiatky súťažiacich nádherné 1. miesto a dňa 26. marca 2023 bude našu školu reprezentovať v celoštátnom kole. GRATULUJEME!

          • Tilgnerácky ples

          • Včera sme na škole plesali.

            15. februára sa uskutočnil nultý ročník Tilgneráckeho plesu, ktorý zorganizovali pani učiteľka Tirpáková a pani učiteľka Turčáková. 

            Ples otvorili valčíkom. Neskôr pridali moderné piesne. Bola úžasná atmosféra. Nikomu sa večer nechcelo ísť domov. 

          • Oznam spoločnosti RAJO

          • Vážené vedenie školy,

            Vážení rodičia,

            dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školského programu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.

            Preto je nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne  produkty došlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadení pridelených našej spoločnosti.

            I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.

            O aktuálnej situácií Vás budeme priebežne informovať.

            Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

            Team školské mlieko, RAJO s.r.o

                    

          • Úspech na technickej olympiáde

          • Prvýkrát sme sa dostali na krajské kolo technickej olympiády. Gratulujeme Petrovi Kubisovi.

            Vyrezal druhú najkrajšiu plne funkčnú lodičku na súťaži. Spolu s testom teórie to vyšlo na krásne štvrté miesto. 

          • Valentín

          • Aj tento rok majú deti a študenti možnosť napísať svojmu obľubenému p. učiteľovi alebo p. učiteľke. Krabica na odkazy je umiestnená pred jedálňou a termín vhodenia je do 10. 2. 2023. Tešíme sa na všetky milé odkazy!

            eduresized_Valentin-2023.jpg​​​​​​​

          • Detský ples na Tilgnerke

          • Milí rodičia, milé deti, srdečne pozývame všetkých prvostupniarov na 0. ročník Tilgneráckeho detského plesu!

             

            Potešíme sa, ak dodržíte dresscode a neprídete nebodaj náhodou v teplákoch a tiež, ak maminy pošlú po deťoch mini slané/sladké občerstvenie deň vopred. Príchod na ples je v čase od 16:30 do 16:50 hlavným vchodom Tilgnerky. Deti môžu na ples prísť aj rovno z škd - zo svojho oddelenia. Odchod detí po plese bude prebiehať spoločne - 19:15 ich čakajte prosím pred školou. V prípade choroby, si lístky môžete zajednať u Vašej p. vychovávateľky/p. vychovávateľa správou cez Edupage. Tešíme sa na všetky plesajúce deti!

          • Rozprávkovo u druháčikov

          • Deťúrence v 2. C  sa vrátili do svojho skorého detstva - medzi obľúbené postavičky z rozprávok: Krtko, Príbeh hračiek a Dobrodružstvá rušňa Tomáša. 

            Pospomínali si, ako im ich rodičia čítali,  pozerali ich, hrali sa s nimi.  Na výtvarnej výchove rozprávkové postavičky s radosťou zvečnili na papier a tešili sa, ako sa im vydarili. 

             

          • Chemické pokusy

          • Dnešný deň Tilgnerka opäť strávila v laboratoriu na oddelení anorganickej chemie FChPT STU. Žiaci 2Ab bilingválneho štúdia sú veľmi šikovní a počas celého dopoludnia pracovali ako včeličky. Tí najšikovnejší stihli urobiť až tri práce:

            1. Príprava dihydrátu šťaveľanu železnatého a pyroforického železa,

            2. Príprava cis- a trans-akva-bis(aminoacetáto)meďnatého komplexu

            3. Príprava práškovej medi.

            Precvičili si tak základné techniky ako váženie na analytických váhach, skladanie filtračnej aparatúry a aparatúry pre vakuovú filtráciu, dekantaciu alebo pipetovanie. Boli aj obete ako rozbity filtračný lievik, či rozsypaný produkt, ale aj to patrí k chémii a získavaniu praktických skúseností.

            Poďakovanie patrí najmä pani Ing. Miroslave Puchoňovej, PhD. a asistentom z oddelania, ktori nam boli celý deň k dispozicii, previedli nás cvičením a trpezlivo odpovedali študentom na všetky zvedavé otázky.

          • Dejepisné predstavenie...

          • Cesta slovenskou históriou v podaní šermiarskej kumpánie Via Historica previedlo dejinami od bitky pri Moháči cez Máriu Teréziu až po Ľudovíta Štúra triedy 5. a 6. ročníka, prímu, sekundu, terciu vskutku zábavnou formou... Naša telocvičňa sa zmenila na bojisko i učebnicu dejepisu! A ako povedali žiaci: ,,Superné to bolo!" Tešíme sa na predstavenie o Slovanoch!

          • Tercia A v snehu!

          • Retro aktivita - stavanie snehuliakov, hoci sneh už nebol veľmi dobrej kvality, mala v terci A veľký úspech! Veríme, že zima ešte príde aj so snehovou nádielkou....

          • Ako sme patrili do života Židovky Evy...

          • Vo štvrtok 19. januára 2023 sa trieda Septima A zapojila do workshopu organizácie Post Bellum, na ktorom si zopakovali učivo dejepisu zážitkovou formou.

             

            Po diskusii o tom, čo je domov, čo pre nás znamená toto slovo, sa žiaci v skupinkách stali voličmi vo voľbách 1935, predstavili si politické strany a následne sa dostali k tomu, že spoznali reálny príbeh českej Židovky Evy, ktorá žila na Slovensku v tomto období. Stali sa súčasťou jej života, riešili jej zásnuby, stratu práce a jej vysťahovanie... Spoznať dejiny nie ako fiktívne príbehy, ale konkrétny príbeh ozajstného človeka dáva dejepisu veľkú hĺbku... Holokaust a arizácia sú pojmy, ktoré sú strašiakom našich dejín, preto je potrebné, aby mladá generácia poznala nedávne dejiny a nedopustila, aby sa to zlé zopakovalo...             

          • Krásne sviatky

          • Tisíce drobných hviezdičiek žiari na konári, do uzla vianočných pesničiek vplieta sa tisíc prianí.Dajme si pod stromček úsmev, čo slzy stiera a rany hojí, kus dobrej vôle, súcitu, veď to všetko tak málo stojí

          • Dotácia na stravu

          • Oznamujeme rodičom,

            že o dotáciu na stravu na obdobie od 01.01.2023 do 31.08.2023 je potrebné vyplniť novú žiadosť a  spolu s nevyhnutnými potvrdeniami doručiť na oddelenie školstva MÚ Karlova Ves alebo zaslať na email: skolstvo@karlovaves.sk do 23.12.2022.

            Nárok na  dotáciu na stravu má poberateľ  hmotnej núdze alebo životného minima, ktorý túto skutočnosť vie preukázať potvrdením. /priloží k žiadosti/

            Nárok na dotáciu na stravu majú aj tí, ktorí si nevedia uplatniť daňový bonus (nepracujú, ZŤP...), musia však  k žiadosti priložiť nové čestné vyhlásenie o nepoberaní daňového bonusu.

            Zároveň dávame do pozornosti zmenu v poskytovaní dotácie na stravu pre žiakov ZŠ, ktorí  dovŕšili 15 rokov veku: V zmysle schváleného návrhu novely zákona o dani z príjmov od 01.01.2023 v prípade detí, ktorým je poskytovaná dotácia na stravu podľa § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách, dôjde k zmene pri poskytovaní dotácií na stravu pri deťoch v ZŠ, ktoré dovŕšili 15 rokov veku, nakoľko tieto už nebudú mať nárok na dotáciu na stravu, ak si rodič na dieťa uplatní daňový bonus.

             

            oddelenie školstva

            Miestny úrad mestskej časti

            Bratislava-Karlova Ves

            Nám. sv. Františka 8

            842 62 Bratislava

            www.karlovaves.sk

          • Hodina kódu

          • Vo štvrtok sa stihla ešte pred uzavretím školy 5. B zúčastniť celosvetovej aktivity Hodina kódu.

            Navštívila nás aj učiteľka z Vysokej školy elektrotechnickej v Bratislave a pod vedením pani učiteľky Joniakovej ich previedla celou akciou.

            Študenti programovali blokovým programovaním padanie jabĺčka zo stromu a učili sa ako naprogramovať rovnomerný a rovnomerne zrýchlený pohyb.

          • Prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu od 9.12.2022 do 13.12.2022 (vrátane)

          • Vážení rodičia,

            vzhľadom na zvýšenú chorobnosť žiakov na respiračné ochorenia Vám oznamujem, že v zmysle § 54 ods. 9 zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v zmysle Metodického usmernenia MŠ SR č.15/2005-R podľa čl. 5, odseku 2 písmena c), so súhlasom zriaďovateľa mestskej časti Bratislava - Karlova Ves a na základe odporúčania RÚVZ prerušujem žiakom Spojenej školy Tilgnerova 14 v Bratislave výchovno-vzdelávací proces od 9.12. do 13.12.2022 (vrátane). Prezenčné vyučovanie začne v stredu dňa 14.12.2022.

            Žiaci budú odhlásení z obedov.

             

            RNDr. Dana Ihnaťová

            riaditeľka školy